LOGOPEDIEPRAKTIJK OOST


MONDGEDRAG ALGEMEEN.

Mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, uitspraak en het gehoor. Afwijkende mondgewoonten zijn:
 


Deze gewoonten kunnen het gevolg van elkaar zijn of elkaar in stand houden.

Onderzoek:
Wanneer uw kind bij een logopedist komt vanwege afwijkende mondgewoonten en/of uitspraakproblemen, zal er onderzoek gedaan worden naar de uitspraak van klanken en motoriek van de spraakspieren en het slikken. Ook zal er gekeken worden of er sprake is van mondademen en zuiggewoonten. Tevens wordt er gekeken naar de gebitsstand.

Logopedie:
Afwijkende mondgewoonten, bijv. verkeerd slikken, verkeerd tonggedrag, verstoorde spierbalans in de mondfuncties, en zuiggedrag zullen bekeken en behandeld worden. Afwijkende mondgewoonten kunnen een afwijkende gebitstand en kaakgroei veroorzaken en hierdoor kunnen spraak- maar ook gezondheidsproblemen ontstaan. De spierwerking van de tong en lippen beïnvloeden de stand van de tanden en kiezen die doorkomen of al doorgekomen zijn. Als iemand bijv. slikt met de tong naar voren, een zgn. voorwaartse tongpers, zullen de tanden naar voren gaan staan en zal een open of overbeet ontstaan/ verergeren. Spraakproblemen zijn vaak het gevolg. Dikwijls vindt als het kind ouder geworden is, gebitscorrectie plaats, bijv. door het dragen van een beugel. Als echter alleen het gebit wordt rechtgezet maar de tong niet anders leert bewegen in de slik, zal de tongpers zodra de beugel eruit is, de tanden weer opnieuw naar voren duwen. Doordat het mondgedrag verandert, herstelt de spierbalans in het mondgebied. dit heeft een gunstig effect op de gebit-/en kaakontwikkeling en op de articulatie. Het kan de duur van zowel de orthodontische behandeling als ook de articulatietherapie verkorten en kan mede relaps na orthondontische ingreep voorkomen.